Så fixar du en fin begravning med små medel

En begravning behöver inte kosta mycket för att vara stämningsfull och vacker. Det går att hålla nere priset och visa kärlek och respekt till den avlidne. Det finns flera bra tips på hur det går att göra en begravning billig men fin.

Det är inget fel med att hålla nere kostnaderna för en begravning. Ibland är det nödvändigt att försöka ordna en begravning till ett lågt pris. En billig begravning kan vara lika högtidlig och vacker precis som en mer påkostad ceremoni. Det är inte en hög prislapp som visar kärlek och respekt för den avlidne.

Plocka egna blommor

Det är inte tabu att tänka på pengar när det gäller begravningar. Det finns många knep att ta till för att få en fin begravning som inte kostar skjortan. Om den avlidne varit medlem i Svenska kyrkan kan en begravningsgudstjänst vara ett alternativ. Den är helt gratis för medlemmar och en sådan ceremoni ger ett vackert avslut. Oavsett om begravningsceremonin är i kyrkan eller på en annan plats är dekorationerna något som går att spara in på. Det går att dekorera fint utan stora dyra blomsterarrangemang. Om begravningen sker under sommarhalvåret finns det en mängd vilda blommor i naturen att plocka. Det går att göra flera små dekorativa buketter av vilda blommor. De är helt gratis, men kan verkligen göra begravningen stämningsfull.

Spela upp musik

Musik är också något som går att få helt gratis. Att spela upp inspelad musik är gratis. Om det är en borgerlig begravning är det tillåtet att streama musik. I kyrkan råder det andra regler, men det går att spela upp en CD-skiva eller liknande. Om du känner någon som kan sjunga och ställer upp gratis är det ett alternativ. Istället för livemusik kan det vara fint att läsa upp en dikt och spela en bra låt till det. Det finns prisvärda kistor och urnor som är lika fina som de dyra modellerna. Ett annat tips är att baka allt själv till begravningsfikat för att komma billigt undan.