Välj musik till begravningen

Hur sorglig en begravning än kan vara så kan den samtidigt bli en både vacker och stärkande upplevelse för alla närvarande. Den är ett tillfälle för alla att komma samman i gemensam sorg samtidigt som den är en hyllning till den som gått bort. Släktingar och vänner som kanske inte ses så ofta får tillfälle att träffa och stötta varandra under en mycket personlig minnesakt.

Under planerandet av begravningen så är det ganska mycket att tänka på och därför är det en god idé att anlita en professionell begravningsbyrå i Göteborg som kan hjälpa till med allt det praktiska. Det involverar mer än du kanske tror, då saker som kista, urna, blommor, tal, dödsannons, specifika religiösa ritual och begravningsplats bara är några exempel.

Minns med musik

Musiken som ska spelas är ytterligare en viktig faktor då den påverkar hela stämningen under begravningsakten. Vissa brukar låta spela några visor eller stycken över högtalarsystemet eller sjunga en gemensam psalm. Andra låter anlita musiker och sångare att framföra några melodier. Ibland kanske det finns någon vän eller släkting som kan spela ett låt på sin gitarr.

Valet av musik är i nästan alla fall kopplat till personen som ska begravas. De främsta kriterierna brukar vara:

  • Musik denne tyckte om själv
  • Särskilda låtar kopplade till minnen
  • Melodier komponerade av den bortgångne

Ibland består musiken av att en närstående skriver en låt specifikt för en person som ska begravas. Under historiens lopp så har en hel del vacker musik komponerats för hela dödsmässor, så kallade requiems, av berömda kompositörer som bland annat Mozart, Verdi och Brahms. Dessa mässor har i de allra flesta fallen haft en nära koppling till den katolska kyrkan, men det händer att vissa partier spelas upp även på icke-katolska begravningar.

Ytterligare exempel är när redan existerande låtar modifieras för att passa begravningen, som när Elton John lät sin låt “Candle in the Wind” handla om prinsessan Diana i stället för Marilyn Monroe, vilken den ursprungligen var skriven för. Han kom senare att även spela på hennes son prins Harrys bröllop men denna gång var låtvalet ett annat.

Trösta med musik

Valet av musik upplevs ofta som en stor tröst bland de närvarande och stärker den gemenskap som både begravningen och saknaden innebär. Låt gärna presentera musiken med några ord om varför just den spelas, vad den har för betydelse eller om den är kopplad till något särskilt. Tonerna ger ett helhetsintryck, och tillsammans med blommor och en stillsam miljö blir begravningen en vacker stund för ett sista adjö.

Du kan också låta musikvalet reflekteras i dödsannonsen om du planerar att skriva en sådan. Kanske ett citat kan passa eller en referens till det musiken handlar om. Om du är osäker på vilken musik du ska välja eller om du känner dig lite vilse i hela begravningsplanerandet så kan du alltid lita på din begravningsbyrå. Personalen där har varit med om mycket, fått många olika slags önskemål och kan ofta komma med bra idéer och lösningar på ett respektfullt och värdigt sätt.