Att arrangera ett dopkalas eller dopkaffe

Att arrangera ett kalas för någon nykomling i familjen är roligt. Lägger man lite omtanke och kärlek i arrangemanget så kommer det bli en garanterat ljuvlig upplevelse för alla deltagare. Här skriver vi om dekor, tilltugg och smakfull musik att ha i bakgrunden.

Ett dopkalas är den bjudning du har efter att själva dopceremonin i kyrkan har avslutats. Här samlas gästerna och pratar och skrattar tillsammans. Åldersspannet brukar vara mycket varierat och släkt och vänner från båda sidor av barnets föräldrar brukar delta. Detaljer som fina servetter i söta tryck är alltid en uppskattad ingrediens, liksom trevlig och avslappnande musik i bakgrunden som inte jagar upp någon.

Alkohol till dopfesten?

Många frågar om det är okej att servera alkohol till en dopfest. Svaret är att det går bra att servera något lätt att dricka, men gör det i små doser. Man ska alltid komma ihåg att det är barn som är i centrum för en dopfest och då håller man det gärna nyktert. Dessutom brukar dopkalaset vara på dagen, som ett fika. Att bjuda sina gäster på en välkomstbubbel efter ceremonin är kutym, men sedan kan man förvänta sig kaffe, te eller någon smakfull saft som fläder, hallonsaft eller äppelmust.

Vilken typ av tilltugg?

Fika är ett absolut måste på dopkalaset, gärna lättare smörgås eller smörgåstårta som brukar vara tradition. Efterrätt bör också serveras och det finns många fina recept att hämta från internet. Här är ett gott och fint tips som uppskattas av många och som du enkelt kan förbereda själv ifall du inte vill anlita catering. Såhär tipsade Magdalena Ribbing:

”Ofta är det dopkaffe efter ett kyrkligt dop, och då brukar kaffe och tårta serveras, eventuellt lite fler varianter av kaffebröd. Har man en mottagning kan fina smörgåsar serveras, med vin och kaffe-tårta. Det blir som en lunch, vilket brukar passa till dop mitt på dagen. En sen eftermiddagsceremoni kan följas av en middag som tillgår som en vanlig fin middagsbjudning.” DN

Musik?

När du ska välja musik till dop kan det vara bra att välja klassiska pianostycken eller enklare jazz. Det är viktigt att välja något som inte är för dansant och högljutt, ett dopkalas bör ses som en lite lugnare tillställning.

Inspireras av hur kungligheterna firar sina dop i Expressen!