Musikundret Aretha Franklins begravning

Hon blev 76 år gammal, souldrottningen Aretha Franklin. Efter en tids cancer somnade hon tillslut in den 16 augusti 2018. Begravningen blev storslagen och Detroitbor samlades i en lång kö utanför Greater Grace Tempte för att få bevittna och delta i begravningsceremonin av sin älskade ikon. En rad artister och en gigantisk kör uppträdde under begravningen.

Intresset för att hedra den bortgångna sångerskan Aretha Franklin var stor och flera deltagande artister (Chaka Khan, Ariana Grande, Stevie Wonder och många fler) var med för att uppträda i souldrottningens ära. Det bjöds på både den klassiska ”Ave Maria”, en rad långa tal från bland annat Bill Clinton och Smokey Robinson. Det var inte bara den stora politiska eliten eller de stora artisterna i USA som ville vara med och hylla Aretha Franklin. Även lokala Detroitbor ville komma för att delta i ceremonin. Vill du själv skapa en liknande ceremoni för en drottning i din närhet kan du vända dig till en begravningsbyrå i Göteborg som skräddarsyr ceremonier efter de anhörigas smak.

Mycket musik på begravningen

Här kan du se ett bildspecial från begravningen, läsa om den två dagar tidiga ceremonin då museet för afroamerikansk historia i Detroit ställde ut hennes kista för allmänheten. Innan ceremonin passerade ett dussin rosa limousiner utanför kyrkan för att hylla hennes sång ”Freeway on love” där hon sjunger om en rosa Cadillac.

Ska en souldrottning begravas fodras det förstås mycket musik. En rad kända artister uppträdde i hennes ära. Både stämningsfyllda solonummer och en stor klungande kör fick sätta stämman på Arethas begravning. Självklart blev det mycket tårar, men också stora ord om hennes konstnärsskap och hur hon var som person.

Har kan du se en sparad live stream från begravningen.