Avkoppling för kropp och själ

Den där känslan av att dygnets timmar inte riktigt räcker till är nog bekant för många. Laga mat, handla, jobba, hämta och lämna barn i skola eller skjutsa till fritidsaktiviteter utgör ett pussel som kan skapa en ordentlig stress i vardagen. En stunds avkoppling då och då kan vara en god investering i ditt välmående och ska inte underskattas.

En avslappnande massage har många fördelar ur hälsosynpunkt, såsom att motverka stress, oro och depression. Ökad blodcirkulation och tillförsel av syre till musklerna påskyndar läkning och återhämtning av dessa, och inte minst får hjärnan en stund att bara varva ned.

Olika typer av massage

 Kvinnlig patient får behandling av professionell terapeut.Beroende på vad man främst vill få ut av sin massagestund så finns en uppsjö av olika varianter att välja mellan. Idrottsmassage hjälper fysiskt aktiva idrottsutövare att prestera så bra som möjligt medan den japanska shiatsun fokuserar på den livsenergi som finns i kroppen och är ett lämpligt val för att lindra stress, migrän eller allergier. Den klassiska svenska massagen släpper på muskelspänningar och lindrar träningsvärk och kan utföras både med hjälp av händerna och med olika apparater. Även om massage kan utföras med varierande metoder och fokus, så är syftet alltid att uppnå avkoppling för både kropp och själ och de goda effekterna blir i princip desamma.

Koppla av med hjälp av musik

Nog för att tystnad kan vara skönt, men den njutningsfulla stunden kan höjas ytterligare med hjälp av avkopplande bakgrundsmusik. Musik har en positiv effekt på hälsan, mentalt likaväl som fysiskt. Det finns musik som är framtagen specifikt för avslappning, meditation och mindfulness. De rogivande ljuden är ofta hämtade från naturen. Lugna, rytmiska melodier tillsammans med vågskvalp, fågelkvitter och vindbrus verkar avkopplande för kropp och själ, precis som massagen i sig. Avkopplande musik har bevisats dämpa oro och stress, så det i kombination med massage skapar goda förutsättningar för en riktigt rofylld och avslappnande stund.

 
 

Mer i ämnet Hälsa