Sommaren är här och med det alla glada festivaler som hör årstiden till. Som besökare ägnas sällan någon större reflektion över det arbete som ligger bakom en festival. En gedigen planering och ett fysiskt hårt arbete krävs för att kunna uppfylla säkerhetsregler för den här sortens event.
I den här artikeln beskrivs det jobb som sker bakom kulisserna på sommarens festivaler. Hur garanteras säkerheten för både artister och festivalbesökare? Fortsätt läs så följer svaren!
Riskfyllda installationer
Montering av olika slag kräver ett gediget säkerhetstänk under det förberedande festivalarbetet gällande säkerheten. En bra och hållbar arbetsplattform är ett måste för att på ett säkert sätt kunna sätta upp scen på ett festivalområde. Kablar ska dras, rekvisita ska monteras och belysningen ska sättas på plats. Det här är saker som kräver sin tid och som festivalbesökare kan det vara väl värt att vara medveten om det. All förberedelse sker utifrån syftet att garantera en säker och trygg festivalmiljö. Det är oftast olika myndigheter inblandade i festivalförberedelserna. Något bland annat den finska festivalen Ruisrocks promoter Mikko Niemelä bekräftar:
“Det är en process som pågår under hela året, där vi träffas med flera olika myndigheter för att planera hur besökarna ska ha det så säkert som möjligt.”
Den svenska myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ansvarig för att ta fram riktlinjer gällande säkerheten på svenska festivaler. Även andra säkerhetsaspekter tas förstås i beaktande, som till exempel att besökarna ska vara trygga och inte känna sig hotade på något sätt.
Jobba på festival
I vissa fall kan en festivalarrangör räkna med ett eget team som står för all förberedelse. Då är arbetarna med andra ord anställda direkt av företaget som driver festivalen. Att använda sig av bemanningsföretag är också vanligt bland festivalarrangörer. Det innebär i praktiken att personal hyrs in från ett företag som erbjuder bemanning inom olika områden.