Ljus & ljud på klassisk konsert

Oavsett vilken musikkonsert du lockas av och vilken musikstil du älskar, är ljussättningen en faktor som drar upp betyget på eventet. Om den är rätt gjord. Olika scenbelysningar skänker olika stämningar, vilket är viktigt att framhålla när det rör sig om klassisk musik respektive övriga musikstilar. En musikarrangör har således mycket att tänka på inför ett konsertevenemang.

Musiken vävs in djupare i människors sinnen om man lyssnar på den i rätt ljus och som hjälpmedel finns https://bigblack.se/ som kan lysa upp en scen och vidare publiken på allra bästa sätt. Att lyssna på musik och framför allt klassisk musik ger ro och avkoppling och är dessutom en del av vår kultur som bör bevaras och bejakas. Med rätt ljussättning lyfts, såsom Energimyndigheten definierar det, den klassiska musikens mästerverk upp ännu högre nivåer, vilket också levandegör den mer.

Events inom klassisk musik vintern 2018/2019

Det finns ingen årstid som lämpar sig bättre för klassiska musikkonserter än under vinterhalvåret. December månad kantas av olika evenemang i klassisk anda som livar upp julstämningen och berikar vårt kulturliv när det är som mörkast utomhus. Under vintern 2018/2019 finns det ett antal konserter att köpa biljetter till, om man vill uppleva noterna och violinerna på plats.

Klassisk musik i juletid som kantas av levande ljus och unika ljusskådespel

Under Luciahelgen kan du passa på att njuta av ljus och skönsång med Luciakörer och lussebullar. Passa på att boka biljetter till Katarina Kyrka i Stockholm i god tid eller Jul- och Luciakonsert i Oscar Fredriks Kyrka i Göteborg – båda den 13 december. Julsånger som varvas med klassiska verk i en vacker blandning.

Om du är ett fan av Nobelfesten och den underbara ljussättning som förekommer i samband med denna, är Nobelkonserten den 8 december 2018 något att hålla koll på. Vidare väntar en storslagen julkonsert trettondagshelgen den 5 januari i Stockholms konserthus med Kungliga Filharmonikerna som varvar Mozart, Verdi och Puccini och som sedan backas upp av gamla musikalgodingar från Benny Andersson med flera.

Vikten av ljus och scenbelysning

Musiken som spelas stöttas i stort sett alltid upp av ljus i olika former och för en erfaren arrangör gäller det att musiken och ljuset speglar varandra så att publiken och artisterna kommer till sin rätt. Mycket beror också på årstid och hur ljus och dekorationer ska passa ihop med vädret och säsongen. Ljuset är något man inte kan bortse från och det kräver duktiga tekniker och installatörer som kan sitt yrkesområde och förhindrar uppkomsten av scenkatastrofer och kortslutningar.

Det finns idag ett stort antal ljuseffekter som kan uppnås med rätt material och utrustning. Några av hjälpmedlen man kan använda är:

  • Moving Heads
  • Effektljus
  • Scanners
  • UV-armatur
  • LED-bars

När det kommer till just klassisk musik och konserter är det vanligtvis ett lugnare ljus som framhäver musikens toner, som förekommer på scenen. Blinkande sportlights och rörliga moving heads har ofta sin plats någon annanstans medan levande ljus, kristallkronor och en belysning som riktas mot orkestern eller sångaren/solisten är viktigt vid ett klassiskt musikevenemang. Ljuset är där för att skapa en stämningsfull känsla och en arrangör bör lägga ned mycket energi på detta område för att tillfredsställa åskådarna.