Julmusiken älskas och avskys

Opinionen mot julmusik är vida skild. Vissa älskar bjällerklang och ”Last Christmas” och kan helt enkelt inte vänta tills det är officiellt okej att spela låtarna på repeat. Andra bävar inför julsäsongen eftersom de vet att de kommer få ont i huvudet av att höra samma låtar, om och om igen.

julgranJulmusik är förmodligen den musik som många ser som odödlig. Samma låtar och några nya spelas varje år, när det vankas mot jul. I butiker klagar de som jobbar att det är som tortyr att lyssna till klämtande klockor och käck julmusik dagarna i ända – och de som längtar efter julen börjar att spela listor med jullåtar redan i oktober. Julstämning kan du skapa med eller utan julmusik, beroende på vem du frågar, men julgransbelysning på Fyndiq.se sätter känslan snabbt, både i hemmet, i trädgården och på kontoret.

Julmusik – härligt eller tortyr?

Ja, butiksanställda landet runt larmar om att julmusik med bjällerklang 8 timmar i sträck, dag ut och dag in – är att likna vid tortyr. Alla håller givetvis inte med, men en professor i stressforskning som uttalar sig Dagens Nyheter, menar att det är viktigt att ta dessa röster på allvar.

En tredjedel tycker att julmusiken är mer påfrestande än annan musik, visar rapporten från Handelsanställdas förbund. Frågan har ställts till drygt 2 000 butiksanställda i Sverige – Expressen

Samtidigt visar en annan undersökning att julmusik faktiskt kan vara dåligt för hälsan, i alla fall om du personligen lider av låtarna som spelas om och om igen, år efter år. Mer om det går det att läsa om i denna artikel i Café.