Är det dags för dop?

Ett dop är en ganska stor stund för många familjer. Det är ofta den stund när släkt och vänner för första gången får se den nyfödda och dessutom är det ett trevligt tillfälle att umgås och fira livet. Musiken är så klart en enormt viktig del av dopet, men det finns fler saker som också är viktiga vid ett dop!

Dopet, ja. Det är en långt gående tradition som fortfarande är fast förankrad i vår kultur, det är väldigt vanligt att föräldrar väljer att döpa sitt barn en tid efter att de har kommit till världen. En del gör det för att de har en religiös övertygelse om att man ska genomföra ett dop, och en del gör det helt enkelt för att det är tradition. Och en del gör det för att de tycker det är roligt att få en anledning att samla ihop släkt och vänner för att fira! Om man vill ha ett dop men inte känner att man vill göra det i kyrkan då man saknar en religiös övertygelse kan man genomföra vad som brukar kallas en namngivningsceremoni. Det fungerar som ett dop men utan inslaget av gud, kyrkan och liknande. När man bjuder in till ett dop eller en namngivningsceremoni så vill väldigt ofta de som kommer ge barnet något i gåva, och de kanske inte riktigt vet vad de ska ge. Då kan man ge tips i samband med inbjudan på att de till exempel kan hitta någon fin doppresent hos Bonde of Sweden, eller så kan man säga att barnet nog blir mest lyckligt i framtiden om det får en summa pengar insatt på ett konto som sedan är låst till det att de är vuxna. Allt beror på vilken relation man har med de som är inbjudna, man ska förstås inte kräva presenter av någon men när de frågar om vad som önskas som dopgåva ska man givetvis se till att leda dem rätt. Men låt oss gå in på det viktiga nu, själva ceremonin!

Musiken och allt runtomkring

Låt oss då förutsätta att det är ett kristet dop som ska äga rum i Svenska Kyrkan, vilket väldigt ofta är fallet. När man funderar på vilken musik man då ska spela så är det ganska givet att det kommer handla om en del psalmer, men man kan även blanda det med lite mer modern musik som man själv vill ska spelas. Oftast går det att komma överens om något bra med kyrkan, och man kanske till och med har någon eller några som man känner vilka är väldigt duktiga på att spela och sjunga som skulle vilja framför något på dopet?

Dekorationer och kläderna till barnet är ofta detaljer som man vill lägga lite extra mycket kärlek på. Ofta är ljusa pastellfärger och vitt ett givet kort, och det finns en hel massa sidor på internet man kan titta på för inspiration. Eller varför inte kolla på bilder från prinsessan Estelles dopoch se vilka detaljer man kan inspireras av för att ge dopet lite kunglig glans?