Festmusik – mer än att bara lyssna

Kretsar ditt och dina vänners liv kring musik? Vill du integrera ert musikintresse i ert festande, på ett sätt som sträcker sig bortom den sedvanliga öppna spellistan? Då kan den här texten förhoppningsvis ge dig lite uppslag och inspiration.

Vi tycker, föga förvånande, att musik är det roligaste som finns. Och vi tror att de flesta är överens om att musiken är en självklar del av varje festsammanhang. Ändå är det väldigt lätt att vi glömmer bort denna grundläggande del. Här olika lekar och aktiviteter som hindrar musiken från att bli en passiv del av festen – och som istället placerar den i händelsernas centrum.

Musiktips till festen

Liveband. Ett ha några livemusiker på festen kan verkligen liva upp stämningen. Om ni inte har obegränsat med pengar att lägga på er fest är det rekommenderbart att höra med elever vid olika musikutbildningar, dessa är oftast duktiga och ivriga att visa upp sina förmågor. Erbjud dem mat på festen och en liten slant för besväret.

Musikquiz. Testa era musikkunskaper – förbered ett kul musikquiz. Se bara till att inte fylla låtlistan med enbart låtar du själv gillar – utan välj sådana där andra har en chans att gissa också. Med andra ord är det inte läge för dig att skryta med hur många smala indieband du lyssnar på och kan namnge. Ni kan däremot ha olika teman på ert quiz, till exempel en viss genre eller en viss tidsperiod. Eller varför inte ledmotiv till kända filmer och serier? Dessa kan vara kluriga och roliga eftersom de ofta är instrumentala och lite svårare att placera.

Spel och lekar. Det finns en mängd olika lekar och spel som bygger på musik. Alltifrån danstävlingar till limbo. Eller använd er av tekniska lösningar: det finns en mängd tv-spel och programvaror som aktiverar gästerna. Varför inte sjunga lite gammal hederlig karaoke? Det är alltid en garanterad stämningshöjare.

Spela själva. Kom överens om någon låt ni alla kan, eller skapa er egen musik genom jam-sessions. Det behöver inte heller finnas någon prestationsångest eller kunskapströskel, låt de med begränsad kunskap och erfarenhet spela lättare instrument som gurka och maracas.

Med dessa tips i bakhuvudet tror och hoppas vi att ni får en fantastisk fest!