Festival för klassisk musik?

Det finns planer på att starta en festival för klassisk musik som ett komplement till Peace and Love, som i dagsläget är Sveriges största festival. Målet är att den klassiska musiken på sikt ska bli en naturlig del av den ordinarie festivalen, att fler ska upptäcka klassisk musik, och att nya intressanta musikaliska möten ska uppstå.

Klassisk musik förknippas ju annars inte direkt med ballonger, dreadlocks och bajamajor. Men det här vill man ändra på i Borlänge, och för att lyckas har man tagit hjälp av en minst sagt meriterad person: Anders Lagerqvist, som arbetar som violinist i Uppsala Kammarorkester, och dessutom leder Forshaga kammarmusikdagar och Zenit, som är ett kammarmusikprojekt. Mer om planerna med festivalen finns att läsa i DN.

Frågan är bara om den här festivalen inte slår in fler öppna dörrar än vad den öppnar nya för festivalbesökarna. Frågan är om man kan hävda att klassisk musik är en genre över huvud taget. Vissa kallar Wagner för den förste hårdrockaren, andra hävdar att det var han som skapade den moderna musiken. Idag förs arvet från Wagner framför allt vidare av black metal-band och andra mer extrema akter, som ofta hamnar mycket nära den klassiska musiken, om än med andra instrument.

Den klassiska musiken märks i popen

En av förgrundgestalterna i den moderna dansmusiken, Arthur Russell, var en klassiskt skolad cellist, och han är knappast den enda musiker verksam inom popen som har haft denna bakgrund. Ett annat exempel är operametal, en genre som framför allt spelas av band från Finland. Man kan anklaga denna genre, som inte står högt i kurs hos hårdare metalheads, för mycket, men den minskar knappast intresset för opera och klassisk musik hos lyssnarna.

Slutligen är det svårt att tala om arvet från klassisk musik och konstmusik i modern populärmusik utan att nämna den elektroniska musikens fader: Karlheinz Stockhaisen. Utan Stockhausen är det svårt att tänka sig artister som:

  • Kraftwerk
  • Aphex Twin
  • Avicii

Inget av det här innebär egentligen att det är en dålig idé med en festival som blandar klassisk och mer modern musik. Det är beskrivningen av de två som helt väsensskilda världar som känns märklig. Den klassiska musiken har alltid gjort avtryck i andra genrer.