Musikrum för lugn och kreativitet

Många inreder sina musikrum avskalat och opersonligt, med ljudabsorberande tavlor och högtalare. Det ska vara funktionellt, men lika viktigt är att det ska vara en inspirerande och lugn miljö där både musik kan skapas och lugn för att lyssna kan infinna sig.

skrivande

 

Att tänka på när man inreder ett musikrum är att det är bra om det finns plats för mer en två personer. Det är ett rum för kreativitet där man ska kunna vistas både ensam och med andra lyssnandes till ljuva toner på Spotify eller om man skriver egen musik. Musik är ju också något som anses som både socialt och individuellt därför kan det vara smart att inreda rummet med så många sittplatser som möjligt, och nej, det förstör inte akustiken som många tror, den blir snarare mer naturlig.

Skapa ett inspirerande rum där sinnet mår bra

Ta ut svängarna i inredningen, möblera efter tycke och smak och förvara instrument och noter lättillgängligt. Våga använda udda detaljer och låt dem bli en del av inredningen. Oavsett om musikrummet innehar ett stort piano eller ej kan det vara bra att ha ett bord där det är enkelt att skriva texter noter. Att ha bra lampor för att läsa noter är a och o, både tillgängliga för instrument och vid bordsplatsen. Hitta moderna taklampor hos confidentliving.se som passar olika typer av musikrum. Inred även för lugn, då musik har en lugnande effekt på människor. Sätt gärna upp mycket tavlor och planscher på inspiratörer för att hela tiden boosta kreativiteten, en uppmaning till att inte ge upp.

 

Musik är ibland bättre än medicin

Under lugn infinner sig även kreativitet, och det är ofta då som det blir lättast att sålla mellan bra och mindre bra idéer. I en artikel från Sveriges Radio berättar musikterapeuten Helena Brinkman om en ny studie där man kommit fram till att musik många gånger har en bättre lugnande effekt än vissa lugnande mediciner. Hon berättar att hon drömmer om en framtid där patienter som idag tar lugnande preparat istället får lyssna på olika musikaliska stycken, men att framtiden fortfarande är oviss kring frågan. Vid lugn och trygghet fungerar hjärnan som bäst, vilket kan förklara varför musik är en så stor del av människors liv idag. Studien visar i alla fall att det finns ytterligare skäl att studera hur musiken påverkar människor och hur man kan använda detta i syften som ökar välmående, lugn, framgång och kreativa processer.

 

Skapar känslor och välmående utan dess like Gitarr_vit

Få andra saker än musik kan samtidigt inspirera, beröra, ge lugn, skapa känslor och påverka kroppsliga reaktioner som rysningar. Ett musikstycke som frambringar alla dessa saker är oftast ett väldigt bra musikstycke, något som alla musikskapare och kompositörer är ute efter. Men varför får man rysningar av en vacker låt eller vissa höga toner? Enligt Dagens Nyheter frigör upplevelsen av att lyssna på musik man tycker om signalsubstansen dopamin i hjärnan och ju mer som kommer desto starkare blir lyckokänslorna och rysningarna. Till och med tanken på att få lyssna på bra musik som väcker känslor kan framkalla rysningar av välbehag.