När hobbyn blir jobbet – jobby

På dagens moderna arbetsmarknad är allting en möjlighet, och en möjlighet allt. Att ta till vara på sina drivkrafter och leva ett rikt och kreativt liv är inte omöjligt. Grip möjligheten! Bli egen företagare, eller tjäna pengar på ditt intresse.

 

Är musiken din stora passion i livet? Bra. Då vet du var du ska börja. Gräv där du står och fråga dig: vad vill jag? Vad brinner jag för? Vilka är mina stora drömmar? Inte alla kan besvara dessa brännheta frågor, och att ens ha ett hum om svaren är en ynnest och en gudagåva. Idag är möjligheterna större än någonsin att få arbeta med det man verkligen brinner för, oavsett om det är på heltid eller som extrajobb. Huvudsaken är att utvecklas som människa och få ägna sig åt livets verkliga värden.

 

Musiker? Pianolärare? Gatumusikant? Producent? Orgelstämmare? Frilansa vid bröllop? Enbart fantasin och dina musikaliska talanger sätter gränserna. Det kan vara bra att tänka utanför de traditionella yrkesrollerna och istället leta efter möjligheter som går utanför ramarna. Där andra ser låsta dörrar ska du se öppna fönster. Till din hjälp har du också ett flertal statliga verk, som kan hjälpa dig på traven. Både Bolagsverket och Tillväxtverket har praktiska tips på sina hemsidor, och Arbetsförmedlingen kan också hjälpa dig på traven.

 

Det viktigaste är att du tror på sin egen idé och din förmåga att genomföra den. Arbetsförmedlingen kan pröva din idé och dess möjligheter, och göra en bedömning om du har möjlighet att få starta eget-stöd i form av ekonomiskt bistånd eller utbildning för att utveckla din affärsidé. Hobbyn som jobb har alltså flera delar: både att starta företaget, driva det och att tro på sig själv.

 

Ytterligare en viktig del av arbetet är att synas. I dagens mediaklimat är det viktigt med marknadsföring. Visitkort kan du trycka billigt på printondirect, men en stor del av självsäljet själv måste du utföra på nätet. Twitter, Facebook, Instagram – inget socialt medium är egenföretagaren främmande. Kraven på entreprenören är många och falluckorna förrädiska. Det viktigaste är dock att inte glömma bort vad som fick dig att ta steget från början. Passionen till musiken och drivkraften att vara självbestämmande i sitt eget liv.