Res till Wien och minns Mozarts musik

Mozartmonumentet i Wien262 verk skrev Wolfgang Amadeus Mozart från att han var fem år till det att han dog 35 år gammal. Det är många verk på 30 år och man blir fascinerad av att se tillbaka på hans historia och liv som musiker.

Mozart var en av de viktigaste tonsättarna i wienklassiska stilen, och nu 222 år efter hans död är han fortfarande en gigant som inspirerar blivande musiker. Trots att musiken har utvecklats otroligt mycket, är den klassiska musiken ständigt aktuell och det är inte ovanligt att man hör inslag från Mozart eller liknande kompositörer i modern musik.

I vuxen ålder bosatte sig Mozart i Wien, och den som är intresserad av symfonier och klassisk musik bör absolut ta sig till staden för att känna av den atmosfär han lämnade efter sig. Det finns många bra hotell i Wien som gör upplevelsen underbar och även mycket annat kul att se.

I hela Österrike firades 2005 Mozarts födelse (250-årsjubileum) stort, och man ska nog vara lite ledsen om man missade det eventet. Det var storslagen musik överallt och speciellt i Wien var firandet stort. Det är tydligt att Mozart är viktig för Wien och flera klassiker så som Don Giovanni, Cosi fan tutte och Faros bröllop avlöste under året varandra på Operan. På Mozarts dödsdag den 5 december framfördes hans sista verk Requiem, och det ska ha varit en succé.

Men nu ska man inte deppa ihop för att man missade detta, utan istället ta möjligheten som finns att åka till Wien. Mozart finns med i staden, med eller utan ett jubileum.