Spela i en utländsk orkester?

Musiken är global och i stor sett densamma över världen. Men tar man jobb som musiker i en utländsk symfoniorkester får man trots allt räkna med att allt inte är sig likt, även om musiken i grunden kommer att vara det. Att jobba i ett annat land än Sverige är inte bara en lärorik upplevelse för ens egen utveckling utan även något som kan vara ett positivt inslag på sitt eget CV. Har man den meriten med sig i bagaget sen när man kommer hem igen kommer man att kunna konkurrera på ett helt annat. Kanske kommer man till och med kunna få det där drömjobbet som man aldrig har haft en chans att få tidigare.

När man flyttar utomlands är det en del papper att fylla i och andra saker som behöver ordnas. Man kommer exempelvis inte längre att vara registrerad som att vara folkbokförd i Sverige. Nyttiga hemsidor att besöka är:

Att flytta hemifrån, dessutom till ett helt nytt land där man kanske inte är så van vid den rådande kulturen, innebär dock betydligt mer omställningar än bara de mer formella som kommer att krävas hos de olika verken och myndigheterna.

Snuset är typiskt svenskt

Hos den nya orkestern kommer troligtvis de olika rutinerna och traditionerna se annorlunda ut. Det sociala då? Är man en inbiten snusare kommer man inte längre att kunna smita ner till kiosken under pauserna från repetitionerna. Nej, nu kommer man behöva beställa Swedish snus på nätet istället. Många andra sociala traditioner kommer dock att vara desamma, beroende på vilket land man reser till såklart.