Klädkod i kyrkan

Gårdby kyrka på ÖlandNär man ska närvara vid konserter eller andra tillställningar som hålls i en kyrka ska man minnas att det är viktigt att klä sig passande och respektfullt gentemot kyrkan – så vad är det egentligen för klädkod som gäller?

Att det anordnas allt från traditionella begravningar, vigslar och dop till konserter, möten och andra mer okonventionella tillställningar i en kyrka är inget ovanligt. Men vad man ska komma ihåg är att oavsett vilken typ av tillställning som än hålls i kyrkans lokaler så bör man anpassa sina kläder efter kyrkans normer. Detta innebär att man har vissa klädkoder att följa, som dock varieras en aning mellan olika tillställningar. Ska man till exempel på ett dop för nyfödd bebis är detta klassat som en glädjefull och positiv händelse vilket erfordrar en gladare typ av klädsel när det kommer till färgval, vilket exempelvis är motsats till begravningar. Generella klädkoder finns dock för alla typer av tillställningar i kyrkan såsom att inte visa axlar, knän eller ha för urringande tröjor. För precis som Magdalena Ribbing påpekar i en intervju med Kyrkans Tidning så symboliserar kyrkorummet något som är större än man själv och att man går dit för att praktisera sin tro – inte för att visa upp sig. Av detta kan man alltså utläsa att man in kyrkan bör klä sig åt det mer konservativa och propra hållet snarare än som exempelvis Madonna i videon till låten ”Like a prayer” för att påvisa ett motsatsexempel.

Kort om vilken klädkod som gäller när

Kvinna klänning hattBröllopsgäst: Huvudregeln är att aldrig överglänsa bruden och inte bära helvitt, men vita detaljer är självklart alltid okej. Satsa hellre på en färgglad klänning som slutar under knäna och undvik svart eftersom att denna färg är förknippad med sorg.

Begravningsgäst: Mörkare klädsel utan urringning, bara axlar eller knän, bär du en kortare klänning är det bra att ha mörka täckande strumpbyxor och som man bär du mörk kostym och mörk slips, vilken är vit om du är nära anhörig till den bortgångne.

Kyrklig konsert: Täck axlarna, glada färger i vilken nyans du än föredrar, här är klädkoden mer fri och upp till var och en. Så länge man inte har på sig keps, mössa eller trasiga byxor förstås.