Populäraste bröllopsmusiken

Det är vid få tillfällen i livet som valet av musik har så stor betydelse som på bröllopet. De absolut vanligaste sångerna på svenska bröllop är ”Det vackraste” och ”Älska mig”. Musiken ska handa om hjärta, smärta och kärlek.

10535590-party-singers

Det finns en rad olika firanden i livet där det är givet att musiken har en stor roll. Ett utav dessa tillfällen är dopet och har man det i kyrkan är det nästan givet att ha ett par psalmer som man kanske blandar med några egenvalda låtar. Ett annat tillfälle då musiken är viktig är vid bröllopet. Det finns ett antal melodier som är standard att bruden skrider in till och sedan finns även ett par låtar som är oerhört populära att bröllopsbandet spelar på middagen eller på ceremonin.

Populäraste låtarna

Jenny Freij, som är rutinerad bröllopssångerska, säger att Cecilia Vennerstens gamla melodifestivalbidrag ”Det vackraste” är allra populärast att spela och sjunga på bröllop runt om i Sverige. Den här låten är tätt följd av ”Älska mig” av Ainbusk på popularitetslistan. Förutom ”Det vackraste” och ”Älska mig”, ligger Ted Gärdestads ”För kärlekens skull” och Åsa Jinder och Cajsa Stina Åkerströms ”Av längtan till dig” högt upp på listan vad gäller populära bröllopslåtar. Hon säger även att sångerna gärna får handla om hjärta, smärta och oövervinnerlig kärlek. Men det är också vanligt att paret som gift sig har en relation till låten. Det kan vara ”deras låt” eller den låt som spelades när de möttes för första gången. Inspirationskällan som de flesta par har när de ska välja låtar till bröllopet är antingen Svensktoppen eller Melodifestivalen. Många par väljer även engelska sånger men det brukar rekommenderas att i alla fall välja en svensk låt så att mor- och farföräldrar även kan vara med på noterna.

Låt om skilsmässa

En låt som många vill ha på sina bröllop, men som de kanske inte borde välja, är Whitney Houstons ”I will always love you”. De flesta går under uppfattningen att den är den ultimata kärlekslåten. Lyssnar man dock på texten får man klart för sig att den faktiskt handlar om ett par som skiljer sig. Läs mer.